Baharatlı kokuların tarihi "Tarçın" !!!

02 Ocak 2022

Yılın bu zamanında aniden baharatlarla çevriliyiz bir zamanlar çok nadir ve pahalı olan, kilitli ahşap kutularda saklanan ve parfümcüler tarafından binlerce yıldır sevilen değerli malzemeler. Ve 'burunlar' bugün hala bu sıcacık karıncalanma, kaynayan şehvetli bileşenleri kompozisyonlarına dokumayı seviyor. Peki, neden baharatlara bu kadar ilgi duyuyoruz ve bugün hangi kokuları giymek en iyisidir?

Önümüzdeki birkaç hafta boyunca, sırayla başlayarak onları izleyeceğiz…

Tarçın

2000 yıl önce bile Mısırlılar parfümlerde tarçın kullanıyorlardı ve tanrılara kokulu dualar göndermek için tütsü yakıyorlardı (muhtemelen bundan çok önce Çin'de ortaya çıkmasına rağmen).

Cinnamomum verum'un, İncil'de adı geçen orijinal kutsal 'mesh yağının' bir bileşeni olduğu düşünülmektedir. Yunanlılar ve Romalılar da, genellikle yakın akraba cassia ile birlikte kullandılar. Uzun zamandır yenildiğinde afrodizyak özelliklere sahip olduğu düşünülüyordu - ancak baharatlı kokular sizi tahrik ediyorsa, belki de nabız noktalarına sürüldüğünde de.

Tarçın kabuğu yağı bir kokuda çok dikkatli kullanılmalıdır bu bir hassaslaştırıcıdır ve bu nedenle parfüm ambalajında ​​uyarı olarak 'sinnamatlar' görebilirsiniz. Doğal tarçın kullanıldığında, muhtemelen yapraklardan ve dallardan damıtılmıştır. Ancak genellikle sentezlenir ve kehribar kokularına baharatlı bir sıcaklık katar.

İşte ünlü niş parfümcü Andy Tauer , The Perfume Society ile paylaştığı tarçın kullanımıyla ilgili kısıtlamalar  ve onu kullanmayı neden sevdiği hakkında:

Andy Tauer: 'Ah... yasak bir meyve. Hassaslaştırıcı sinnamal, potansiyel alerjen. Çok sıcak, metalik neredeyse, baharatlı elbette, gurme, tarçınlı şekerli sütlaç anılarıyla burnunuza çarpıyor ve tükürüğünüzü akıyor. Tarçınla yemek yapmayı seviyorum. Zencefil, soğan aromalarını ortaya çıkarır, karanfil, biber, kimyon, çemen gibi egzotik tatların kokteyline sıcaklık katar. Parfümlerimde, ışığı yaktığı, renkleri ve kontrastları ortaya çıkardığı için sentetik bir aldehit gibi seviyorum. Güzel bir gün, parfümeri cennetinde hepimiz ağır dozlarda tarçın kokusu alıp tadını çıkaracağız: O zamana kadar hayatı elimizdeki düzenlemelerle yaşamak zorundayız...'

Burada Doğu'nun zengin rezonans aromalarıyla Assam topraklarına seyahat ediyoruz. Tarçın yaprağı yağı ve hindistan cevizi, harika egzotik narenciye taze elemi yağına kadar uzanan canlı bir açılış sağlar. Siyah çay akordu, daha derinlere yavaş yavaş açılan dumanlı dalları ve öd ve vetiver notalarıyla oynanan o tatlı, ıslak topraksı ve pürüzsüz ahşabı ile kokulu yolculuğumuza damgasını vuruyor. Karışımı tatlandırmak için bal çiseler ama asla hasta olmaz, şaşırtıcı derecede yumuşak tütün akordu bizi aklımıza taze sarılmış puroları ve ötesindeki dağlara karşı ana hatları çizilmiş yoğun yeşillik gölgeliklerini getirir.

Unutulmaz 'seksi kilise' kokularından biri olan buradaki tarçın, saf dumanlı esintilere karıştı ve hepsi şaşırtıcı, şampanyaya benzer bir havadarlıkla vuruldu. Açılışta şeffaf (bu aşamada kesinlikle kadifeden daha fazla organze), Angelique Encens'in sıcaklığı ciltte ortaya çıkıyor, biber, sandal ağacı, paçuli ve pürüzsüzce kaynayan tarçın kokularının canlandırıcı notaları. Bu arada sadece baloya gitmekle kalmayacak, belki de kendinizi gece yarısının ötesinde, kalıcı misk, vetiver ve tütsü kucaklamasına sarılmış olarak bulacaksınız.

Tarçına bu daha taze bakış, 'kâğıttan dağ, kadifenin sonbahar tonları… düşünceli ayrılık sözleri ve kuru yağlı boya hatırasından' ilham alıyor. Gevrek yapraklar üzerinde altın rengi bir ışık, ballı ışıkta parıldayan toprak tonlarında zengin kumaşlar, biberiye ve fesleğenin serin, otsu bir esintisi, üst notalarda yeşil biber köpüğü ile şarkı söylüyor tarçın her zaman derinlere bir bağlantı tabanda öd, toprak ve pürüzsüz ağaç sesleri. Bir kır yürüyüşüne sarılıyken, ciğerlerine mutluluk ciğerleri solurken ve doğayı yüceltirken giymek için.

 

Sütle kaplanmış, ölmeyen çiçeğin yumuşak çiçekleriyle sarılmış bu tarçın, boynunuza değecek kesinlikle onu giyen kişiye yaklaşmak isteyeceksiniz. Manos Gerakinis'in Yunan mirasından ilham alan ölümsüz, Yunanistan'da bulunan sarı bir çiçektir ve hikayesi Truva savaşına kadar uzanır. Efsaneye göre, Helen'in yakalanması sırasında Paris'ten güzelliğini Venüs'e karşı doğrulamasını istedi. Paris yanıtladı: “Bu çiçeği görmüyor musun? Saçlarınız aynı altın rengi paylaşır ve vücudunuz çiçek gibi kokar, cildiniz ise yaprakları kadar yumuşaktır. Güzelliğiniz sonsuz olacak.' Tarçının yankılanan sıcaklığı saatlerce cızırdatıyor, gerçekten çok güzel..


Benzer İçerikler

Kışın En Güzel Kampanyaları Sizlere Özel

Kışın En Güzel Kampanyaları Sizlere Özel

31 Ocak 2024 | Genel

Kış ayları, markaların indirim ve kampanyalarla tüketicilere avantajlı fırsatlar sunması için ideal bir dönemdir. Kışın en güzel kampanyaları sizlere özel olarak düzenlenir ve ihtiyaçlarınıza en uygun ürünleri daha ekonomik bir şekilde alma imkanı sağlar. Bu dönemde elektronikten giyime, tatil fırsatlarından yeme içme kampanyalarına kadar birçok sektörde özel indirimler ve avantajlar sunulmaktadır. Kışın en güzel kampanyaları sizler için tasarlanmış özel tekliflerle karşınıza çıkar ve alışveriş yaparken bütçenizi koruyarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşamanızı hedefler.

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla