Çörek Otu Nedir ? Faydaları nelerdir ?

14 Nisan 2022

Merhaba Güzel İnsan 

Çörek otu, tarih boyunca tıbbın en gözde bitkilerinden biri olmuştur. Pek çok sağlık sorununa iyi gelen bu şifalı bitki günümüzde de popülerdir. Üzerine en çok bilimsel araştırma yapılan bitkilerden birisidir. Çörek otunun tohumundan ve yağından faydalanabilirsiniz. Kral Tutankamon’un mezarında bile bulunan çörek otu, Kleopatra tarafından güzellik için ve Hipokrat tarafından karaciğer hastalıkları için kullanılmıştır. Bolca içerdiği ‘timokinon’ maddesi antikanserojenik etkileri ile bilinmektedir. Çörek otunun iyi geldiği sağlık sorunları arasında, diyabet, kolesterol, sedef ve egzama, alerjiler, Alzheimer, sindirim sorunları bulunmaktadır. 

Çörek otu günde ne kadar tüketilmeli ?
 

Çörek otu, çok güçlü bir bitkidir, aşırı tüketilmesi alerjik reaksiyonlara ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Günde 2-3 çay kaşığından fazla çörek otu tüketmeyin. Her gün kullanıyorsanız maksimum 1-2 çay kaşı tüketin. Herhangi bir hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kullanmayın.

Çörek otu nasıl kullanılır ? 

Çörek otu yemeklere katılabilir veya kahvaltıdan sonra 1-2 çay kaşığı yenebilir. Ayrıca ekmek, börek ve çöreklerin üzerine serpilip pişirilerek yenebilir. Çörek otu çayı için kaynamış olan suya 1-2 çay kaşığı atıp 5 dakika beklettikten sonra içebilirsiniz. Çörek otu yağını da kullanabilirsiniz.

Çörek otunun vücuda faydaları nelerdir ? 
 

Çörek otu insan vücudu için çok faydalıdır. Pek çok vitamin ve mineral içerdiği için hastalıkları önler. İçerdiği antioksidanlar nedeniyle kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Başta, alerjik rinit olmak üzere, astım, grip ve öksürüğe iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır. Günde 1 gram tam ezilmiş çörek otu tüketmek, yüksek kolesterolü düzenler ve hipertansiyon kontrolüne katkı sağlar. Çörek otu yağı, sedef ve egzamaya iyi gelir; cildi güzelleştirir.

Çörek otu aç karnına yenirse ne olur ? 
 

Güçlü bir bitki olduğu için çörek otunu aç karnına tüketmeyin, aç olarak çok yerseniz alerji yan etkilere ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Mümkünse kahvaltıdan sonra 1-2 çay kaşı kadarını ezerek tüketebilirsiniz.

 Çörek otunun içerdiği vitaminler

Çörek otunun tohumunun ve yağının vücuda neden bu kadar yararlı olduğunun anahtarı üç ana doğal kimyasaldan kaynaklıdır. Bunlar; timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) ve timol’dür. Çörek otunun tohumunda yağlar, karbonhidrat, albümin ve bir kısmı daha henüz tanılanmamış yüzden fazla besin maddesi bulunur.

Bir sonraki bloglarda görüşmek dileğiyle 
 

Saygı ve Sevgilerimle 
 


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla