Merhaba sanal dostum.
Kalbimden kocaman sevgilerimi gönderiyorum sana. Lütfen kabul et. Konu başlığından da anlaşıldığı üzere konumuz dost edinmek ile alakalıdır.
Tabi bununla alakalı uzun uzuyla yazılabilir ve çok örnekler verilebilir. Fakat geçenlerde okuduğum bir kitapta okuyarak video yaptığım birde bunu bloğa yazmayalım, dedikten sonra ben burada. Size direk kitapta yazanı aktarıyorum....
Allahu Teala, Davud Aleyhisselem'a şöyle vah yetmiştir.
-Ey Davud, ne oluyor? Seni tek başına kalmış ve insanlardan uzaklaşmış bir halde görüyorum.
Davud Aleyhisselam:
-İlahi, senin rızan uğrunda insanları terk ettim, dedi.
Allah:
-Ya Davud, uyanık ol, kendine dost ara. Beni sevmekte sana uymayanlarla arkadaşlık yapma. Çünkü bu gibi gibiler, senin düşmanındır. Kalbini karartır ve seni benden
uzaklaştırırlar, buyurmuştur.
( İhyau Ulumiddin, 2.cilt )
Yalnızlık Allah'a mahsustur, denilen sözden yola çıkarsak yalnızlık elbette insan için zaman zaman insana iyi gelir. Ancak her şeyde bir denge olduğu gibi
bunun da bir dengesi olmalıdır. Çünkü sürekli yalnızlık, insanı bir süre sonra umutsuzluğa, karamsarlığa sürükleyebilir. Bunun önüne geçmek için insanlarla iletişim halinde olmalı, kendimize sosyal medyadaki gibi on binlerce arkadaş değil, sadece bir kaç tane iyi dost edinmenin yolunu bulmalıyız. Çünkü iyi bir dostun, binlerce gerçek olmayan gereksiz arkadaşlardan çok daha iyi olduğunu asla unutmamalıyız. Dost edinirken, de kalbimizin sesine kulak vermeli ve bize iyi gelecek, iyi insanlarla arkadaşlık kurmalı, böyle insanlarla dost olmalıyız. İyi bir dost kalbe iyi gelir, kalbi ihya etmekte kişiye destek olur, samimi yardımını da esirgemez. Bu yüzden iyi dostlar edinmeyi, çok sayıda arkadaşa tercih etmek daha akıllıcadır.
Kitap : Kalb-i İhya
Yazar : Ferudun Özdemir
Ve hiç araya girmeden aynı kitaptan arka sayfa ile devam ediyorum size ;
GÜZEL DOSTUN ÖZELLİKLERİ
Alkametül Utaridi, ölüm döşeğindeyken oğluna şu vasiyette bulunur;
-Oğlum, arkadaşlık ihtiyacı duyduğun zaman, kendisine hizmet ettiğin kimse, seni hizmetçi mevkiline düşürmeyip, seni koruyan, arkadaşlığında sana şeref veren, seni süslendiren ve ihtiyaç anında sana yardım edenlerle düş kalk. Hayır işlerinde sana yardımcı olan, iyiliklerini söyleyen, kusurlarını gizleyen kimselerle samimi ol. Kendisinden bir şey istediğin zaman veren, sustuğun zaman seninle konuşan, sıkıntılı zamanlarında yardımına koşan kimselerle buluş. Sözünü tasdik eden, gerekirse emrini yerine getiren, karşıt düşüncelilerle bir arada olduğunda senin yanında olan kimselerle sohbet et, dedi.
( İhyau Ulumiddin, 2.cilt )
İnsan, yaşadığı çevrede iletişim halindeki insanlardan etkilenir. Bu yüzden Rabbimiz Maide Suresi'nin 80.ayetinde şöyle buyurarak bu konuya dikkati çeker:
Onlardan çoğunun inkara sapanlarla dostluklar kurduklarını görürsün. Kendileri için nefislerinin takdim ettiği şey ne kötüdür.
Arkadaş edinirken kimlerle aynı yolda yürüdüğümüze önem vermeliyiz. Yine Allah Furkan Süresinin 28.ayetinde şöyle buyurmaktadır.
-Vah yazıklar bana, ne olurdu da filanı dost edinmeseydim.
Rabbimizin bu uyarısını göz önünde bulundurarak edineceğimiz arkadaşlarımızın, dostlarımızın kimler olduğuna çok dikkat etmeliyiz. Yine Peygamberimiz ( s.a.v ) arkadaşlık konusunda şu ikazı yapmaktadır.
Kişinin dini, arkadaşının dini gibidir. Kiminle dostluk ettiğinize dikkat edin!
Bu uyarılar ışığında kalbimizin her daim ihya olması için vakit geçireceğimiz arkadaşlarımızı özenle seçmeliyiz. Çünkü insan, insandan etkilenir. Körle yatan şaşı kalkar misali, arkadaşlarımızın huylarından, alışkanlıklarından etkileneceğimizi bilerek hareket etmeliyiz.