Harika Kokular Yaratan Bir Üs

19 Şubat 2022

Merhaba Güzel İnsan  

Oud (Agar Ağacı), dünyanın en pahalı ve arzu edilen parfüm bileşenlerinden biridir. Hindistan, Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’dayüzyıllardır kullanılan ve oldukça güçlü olabilen aklı başından alan bir misk kokusuna sahiptir. Bugün, Batı’daki birçok parfümcü, erkekler ve kadınlar için bazı harika kokular yaratmak için onu bir üs olarak kullanıyor.

OUD (AGAR AĞACI) NEDİR?Oud (veya Ud), 15 farklı tür içeren bir cins olan tropikal Agar (Aquilaria) ağacının odunundan elde edilir. Ağacın Hindistan’ın Assam bölgesinde ortaya çıktığına, oradan Bangladeş’e ve Güneydoğu Asya’nın çoğuna yayıldığına inanılıyor. Ağaçlardaki odun parçaları genellikle tütsü olarak yakılır ve bunların dini törenlerde ve Çin, Japonya ve Hindistan dahil Güneydoğu Asya ve Orta Doğu’da çeşitli kutlamalarda kullanılması yaygındır.Bu ağacın odunu Phialophora parasitica adı verilen parazitik bir küf ile enfekte olduğunda, değerli, koyu renkli ve hoş kokulu bir reçine üreterek reaksiyona girer. Bu, aynı zamanda agarwood, oudh, agalocha, aloeswood veya eaglewood olarak da adlandırılan parfüm içerikli uddur. Agarwood birçok cephede nadir bulunan bir bitkidir. Reçine yalnızca kalıp tarafından tetiklendiğinden, bu ağaçların toplam yüzde2’sinin onu ürettiği tahmin edilmektedir. Bu sadece yağının fiyatını yükseltmekle kalmaz, aynı zamanda odun da piyasadaki en pahalılardan biridir. Ek olarak, bu ağaçların çoğu artık tehdit altındaki türlerdir.

UD YAĞI ELDE EDİLMESİ

Ud yağı, ahşaptan damıtılarak veya reçinenin eritilmesi yoluyla çıkarılabilir. Tahriş edici değildir ve doğrudan cilde uygulanabilir.Ancak, fiyatı gerçek bir itici güçtür; Forbes, kilogram başına 10.000 dolara mal olabileceğini bildirdi. Ud perakendecileri genellikle sadece 3 gramlık bir şişeyi 300 $ veya daha yüksek fiyata satarlar. Aynı perakendeciler, yalnızca biraz yağa ihtiyacınız olduğunu, bu nedenle bu şişenin ortalama günlük kullanıcı için bir yıl boyunca dayanması gerektiğini de not ediyor.Nadir olması, yüksek talebi ve hasadının zorluğu nedeniyle, ud yağı belki de dünyadaki en pahalı yağdır. Yıllık ud piyasası yaklaşık 6 milyar dolar ve değerinin genellikle altının değerinin bir buçuk katı olduğu tahmin ediliyor. Bu nedenlerden dolayı bazen “sıvı altın”olarak anılır. Bununla birlikte, herhangi bir belirli udun özel değeri, kaynağa bağlı olarak değişir. Bazı ağaç türleri daha değerli ud üretir ve ağaçların büyüdüğü bölge de bir faktördür. Doğal olarak meydana gelen ud, küfün yapay istilası ile üretilen uddan daha pahalıdır.

KOKUNUN KENDİSİ

Oud (Arapça oudh), odunsu ve balzamik notalarla karıştırılmış sıcak tatlılığından dolayı parfümcüler için çok değerlidir. Aromatik ve kompleks bir kokusu vardır. Ud yağı (dehn al oud) veya reçine (ud mubakhar) şeklinde kullanılır. Bir parfüm bileşiminde kullanıldığında ud,çoğunlukla bir temel notadır. Her parfümde, üst ve orta notaların aksine temel notalar, diğerleri dağıldıktan çok sonra bile ciltte kalma eğilimindedir. Ud bazlı bir parfümde, uyguladıktan saatler sonra yalnız başına kokusunu alacaksınız. Diğer birçok pahalı parfüm bileşenlerinde olduğu gibi, üretilen sentetik udlar vardır. Doğal olarak üretilen koku ile karşılaştırıldığında,bunlar bir hayal kırıklığından başka bir şey değildir. Sentetik ud daha kösele ve odunsu olma eğilimindedir.

Alanda araştırmalarım devam ediyor olucak. Sizin için fayda sağlayacak bu bilgiden de sizlerinde faydalanmasını istedim. 

Bir sonraki bloglarımda görüşmek üzere .


Benzer İçerikler

Kışın En Güzel Kampanyaları Sizlere Özel

Kışın En Güzel Kampanyaları Sizlere Özel

31 Ocak 2024 | Genel

Kış ayları, markaların indirim ve kampanyalarla tüketicilere avantajlı fırsatlar sunması için ideal bir dönemdir. Kışın en güzel kampanyaları sizlere özel olarak düzenlenir ve ihtiyaçlarınıza en uygun ürünleri daha ekonomik bir şekilde alma imkanı sağlar. Bu dönemde elektronikten giyime, tatil fırsatlarından yeme içme kampanyalarına kadar birçok sektörde özel indirimler ve avantajlar sunulmaktadır. Kışın en güzel kampanyaları sizler için tasarlanmış özel tekliflerle karşınıza çıkar ve alışveriş yaparken bütçenizi koruyarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşamanızı hedefler.

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla