Masumiyeti Simgeleyen Papatya

18 Mart 2022

Merhaba Güzel İnsan 

Yıllardır seviyor sevmiyor diye baktığımız papatyalara;

Hem ruhumuza , hem cildimize , hemde koku algımıza iyi gelen bu çiçeği biraz tanıyalım.  Latince adı ‘Chamomillae Romanae’ olan Papatya, papatyagiller familyasındandır. Dünyanın en kalabalık çiçekli bitkiler  familyasıdır. Sadece Türkiye’de 1156’dan fazla türü bulunur. Anavatanı Avrupa’dır. Tüm Avrupa’dan Hazar kıyılarına kadar  yayılmıştır. Günümüzde buzullarla kaplı Antarktika kıtası dışında her coğrafyada yayılım göstermiştir. Ülkemizde Marmara, 

Ege, Trakya, Güneybatı Anadolu’da doğal koşullarda yetişir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir.  Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır. Zengin C vitamini içerdiğinden papatya yaprakları, dünya mutfağında salataların hem görünümünü hem de lezzetini arttırmak için kullanılır. Balarılarının da çok sevdiği papatyalar bahar mevsiminin en parlak ve dikkat çekici yüzüdür.

Papatyanın Anlamı Nedir ? 

Papatya çiçeği dünya üzerinde en yaygın şekilde bulunan bir çiçektir. Bir tek buzullarda yetişmez denilebilir. Papatyanın 1100'e yakın çeşidi ülkemizde yetişmektedir. Son derece geniş bir familyaya sahip bulunan papatyanın sadece beyaz ve sarı rengi mevcut değildir. Pek çok türü bulunmaktadır. 

Papatya Neyi Simgeler Ne İfade Eder ?

Pek çok kültürde yer alan papatya masumiyeti ve narinliği nedeniyle gelin çiçeği olarak da kullanılır. Şiirlere, şarkılara ve edebi eserlere konu olan papatya aynı zamanda kız çocuklarına isim olarak da verilmektedir. Papatya hakkında ve papatyanın neyi simgelediği hususunu şöyle sıralamak mümkündür: 

Papatya narin ve zarif güzelliği ile saflığı simgeler. 

Papatya mutluluğu da simgeler. 

Papatya çiçeği masumiyeti ve güzelliği simgelediği için gelin çiçeklerinde, gelin taçlarında en fazla kullanılan çiçek  olma özelliğine de sahiptir. 

Papatyanın en bilinen özelliği "seviyor-sevmiyor" falında kullanılmasıdır. Kişi sevdiğinin de kendini sevip sevmediğini anlamak için papatyanın yapraklarını kopararak papatya falına bakması çok yaygın ve eğlenceli bir fal çeşididir. 

Papatya çiçeği C vitamini bakımından zengindir ve bu sebeple hem kozmetik hem sağlık hem de gıda sektöründe kullanılan bir çiçektir. 

Papatya çiçeği eski Mısır gibi pek çok uygarlıkta adak olarak Tanrılara sunulacak kıymette bir çiçek olarak kabul  edilmiştir. 

Yunanlılar ise o yılın ilk açan papatya çiçeklerinin şans getireceğine inanırlarmış 

Sade güzelliği ve mis gibi kokusu ile ev ve iç mekan dekorasyonlarında olduğu kadar dış mekan bahçe ve benzer dekorasyonlarda da tercih edilir. 

Papatyanın faydaları saymakla bitmez; 

1) Ağrı Kesicidir

Papatya yağı en doğal etkilere sahip ağrı kesicidir. Baş ağrılarında papatya yağını tercih ederek kısa sürede ağrıdan kurtulabilirsiniz.

Aromaterapi alanında rahatlatıcı kokusuyla kullanılan papatya yağı, kas ve eklem ağrılarını da dindirecek kadar güçlüdür. İlaç kullanmadan ağrılardan kurtulmak istiyorsanız, evinizde papatya yağına yer verebilirsiniz.

2) Nefesi Açar

Solunum yolu rahatsızlıkları yaşadığınızda, papatya yağı size yardım edecektir. Bu bitkisel yağ nefesi iyi derecede açar. Banyo suyunda ya da oda kokusu olarak kullanılan papatya yağı, burun tıkanıklığını geçirme konusunda etkili sonuçlar verir. Nefes darlığı sorunu yaşayanların papatya yağı ile tanışmasını tavsiye ediyoruz.

3) Stresi ve Uykusuzluğu Önler

Papatya yağında bulunan vitamin ve mineraller kan dolaşımını hızlandırır. Bu etkisiyle de stresin uzaklaşmasını sağlar. Özellikle de yorucu geçen günlerin ardından, uyku problemi yaşadığınız günlerde papatya yağı kullanırsanız, kendinizi daha hissedebilirsiniz.Ayrıca papatya yağı dikkat dağınıklığı yaşayan çocukları da sakinleştirmektedir.

4) Adet Söktürür

Papatya yağı, regl günlerinde yaşanan sancı ve ağrıları hafifletme konusunda başarılıdır. Eğer regl gününün geciktiğini düşünüyorsanız, adet söktürmek ve daha rahat günler geçirmek için papatya yağı ile  aromaterapi uygulayabilirsiniz. Regl günlerinde karın bölgesine papatya yağı ile masaj yaparak daha iyi hissedebilirsiniz.

5) Bağırsakları Canlandırır 

Bağırsak durgunluğu yaşayan biriyseniz, papatya yağı sayesinde bağırsaklara hareketlilik katabilirsiniz. Kabızlık ve metabolizma durgunluğu gibi anları ortadan kaldırmak için papatya yağından faydalanabilirsiniz. Papatya yağını karın boşluğuna masaj olarak uyguladığınızda, etkisini kısa sürede görebilirsiniz.

6) Enfeksiyonu Temizler

Papatya yağı iyi bir antibiyotik özelliğe sahiptir. Bakteri ve enfeksiyonla mücadele konusunda önerilmektedir. Deride oluşan iltihapları veya bağırsaklarda oluşan parazitleri temizleme onun görevidir. Suyla açarak veya farklı bitkisel yağlarla karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.

7) Cildi Nemlendirir

E vitamini içeren papatya yağı, cildin ihtiyaç duyduğu nemi de karşılar. Cilt kuruluğu yaşayan biriyseniz papatya yağı ile cildinize masaj uygulayabilirsiniz. Özellikle dirsek ve topuk çatlakları için önerilen papatya yağı, cildinize nem kazandırmaktadır. Dilerseniz kullandığınız nemlendirici içine birkaç damla papatya yağı ilave ederek kullanabilirsiniz.

8) Sivilce ve Lekeleri Giderir

Papatya yağı cilt lekeleri için önerilen etkili bir bitkisel yağdır. Sivilce sonrasında oluşan kızarıklık ve lekeleri düzenli kullanımda yok eder. Papatya yağı cilde faydaları sayesinde arınmış ve parlak bir cilt sunar. Papatya yağını cildinize uygulamak için maske deneyebilir, pamuk yardımıyla yüzünüzü silebilirsiniz.

9) Saçları Canlandırır

Papatya yağı saça faydaları listesi yapıldığında bu listede pek çok olumlu ifade yer alır. Saçları besler, kırıkları önler, kepeklenmeyi sonlandırır ve saçların uzamasını hızlandırır. Eğer papatya yağı saç rengini açar mı diye düşünüyorsanız; boyayı zamanla akıtacağı için saç rengini bir ton açabilir.Papatya yağı kadın ve erkeklerde saç sağlığını korumaktadır.

10) Cilt Hücrelerini Yeniler

Papatya yağı göz çevresi için faydalı bir yağdır. Kırışıklık ve cilt sarkması gibi durumları önleyen bu etkili yağ,yaşlılık karşıtıdır. Daha genç görünmek için ihtiyacınız olan hücre yenilenmesini gerçekleştirir. Pek çok kozmetik ürününde papatya yağı yer almaktadır. Bu yağ sayesinde hücre yenilenmesi desteklenir.




Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla