Merhaba Güzel İnsan
Çoçukken sokaklarda dolaşırken özellikle bahçeli evlerin yanından geçerken bir koku alırdık, ve mis gibi kokardı. Beş dakika daha fazla kalırdım, o kokuyu koklamak için. Bana hep güzel gelirdi o koku. Kendimi güvende hissederdim. Sadakati ve Güveni temsil eden hanımeli çiçeğini sizin için araştırdım.
Mis gibi kokan bu çiçeği biraz derinden öğrenelim.
Hanımeli Nedir?
Hanımeli, sarmaşık sınıfına giren bir bitkidir. Bilimsel adı Lonicera Periclymenum olarak bilinen bu bitki esasında Avrupa kökenlidir. Fakat 200’e yakın türü vardır ve bu türlerin çoğu yüksek adaptasyon gücüne sahiptir. Hatta her ne kadar Avrupa kökenli bir bitki olsa da bu sınıfa giren türlerin 100 kadar Çin başta olmak üzere uzakdoğu ülkelerinde yetişir.
Çiçeklerinin zarif görünümü sebebiyle hanımeli adını almıştır. Tutunduğu yeri saran ve kolay yetişebilen bir yapısı vardır. Ayrıca soğuk iklime karşı dayanıklıdır.
Hanımeli Çiçeği Bakımı
Hanımeli çiçeği, güneşe doğru uzanmaya meyillidir. Bu yüzden bol güneş alan yerlerde yetişmesi gerekir. Özellikle çalı formundaki hanımeli bitkisi güneşli ortamları sever. Evde yetiştiriliyorsa bile doğal ışık alan bir yere konulması gerekir. Kapalı yerlerde yetiştirilebilir fakat genellikle bahçeleri sever. İç mekanda yetiştiriliyorsa bulunduğu ortam sıklıkla havalandırılmalıdır.
Toprak konusunda seçici bir bitki değildir. Fakat nemli topraklar hanımeli için idealdir. Özellikle iyi drenaj sağlanan topraklarda güçlü bir biçimde yetişebilir. 4.5 pH – 8 pH arasındaki derecelere sahip olan topraklar hanımeli için idealdir.
Sulama dengesinin çok hassas olması gerekir. Belli bir sulama periyodu yoktur, toprak kurudukça sulanması yeterlidir. Fakat ihtiyaç olmadığı hâlde sulama yapmak hastalıklara davetiye çıkarır. Sulama rutini hanımeli türlerinin tamamında aynıdır. Eğer kaliteli ve zengin bir toprak kullandıysanız bitkinin ekstra besin takviyesine ihtiyacı olmayacaktır. Ekim yapmadan önce toprağı zenginleştirebilirsiniz.
Hanımeli Nasıl Budanır?
Hanımeli için belli bir budama mevsiminden bahsetmek söz konusu değil. Çiçekleri sonbahara kadar açtığı için uygun zamanı beklemek faydalı olacaktır. Çiçekler dökülmeye başladığında budama yapılması gerekir. Fakat budama işlemi kış sonuna kadar tamamlanmalıdır. Budamanın yapılmaması hâlinde çiçek verimi ve kalitesi azalacaktır. Bazı hanımeli türleri ilkbahara kadar çiçek verir, bunlar çiçek dökülür dökülmez hemen budanmalıdır. Eğer budama yapılmadan araya kış mevsimi girerse yeni sürgünler gelmeyeceği için çiçek verimi düşecektir hatta bu durumda bir daha çiçek çıkmayabilir.
Hanımeli Çiçeği Anlamı
Hanımeli, bağlılık, sadakat ve güven anlamları taşıyan bir çiçektir. Arkadaşlığın, aynı güller gibi aşkın ve sevginin parçası olan güvenin doğal ifadesidir. Ayrıca, eskiden bu çiçeğin uğur getirdiğine inanılır, bu yüzden her bahçede mutlaka yetiştirilirdi. Her koşulda, sevilen kişiye bir çiçek buketi halinde hediye edildiğinde derin anlamlar ifade eder.
Hanımeli nasıl kokar?
Bu Esansı Kristal Şişelerimizle beraber Alabilirsiniz. Hanımeli Çiçeği , beyaz, sarı, veya pembe renkli ve hoş kokuludur. Akşamın erken saatlerinde hanımeli çiçeklerinin kokusu daha bir yoğunlaşır ve çevreye yayılır. Hanımelinin, turuncu, kırmızı, ya da siyah renkte küçük üzümsü – zeytinimsi meyveleri vardır.
Hanımeli Çiçeğinin İlginç Özellikleri
Hanımeli çiçekleri hızlı büyüme özelliğine sahiptir. Ferahlatan ve sakinleştiren bir koku taşırlar. Estetik açıdan süslü ve güzel görünümlü bir çiçektir. Siyah ve kırmızı meyveleri büyütür. Sarmaşık ve çalı tipi olmak üzere 2 farklı hanımeli çiçeği vardır. Kök saldığı yeri sararak gelişme gösterir. Hanımeli çiçekleri bulunduğu ortamın iklimine ayak uydururlar. Bazı türler çok düşük sıcaklıklarda dahi güçlü kalabilirken; bazıları rüzgarlı havalarda yapraklarını dökebilir.
Hanımeliyi hem bahçenizde hem de balkonda saksı içinde yetiştirebilirsiniz. Verimli ortamı sağladığınızda bulunduğu ortamı hoş kokusuyla kokutacaktır. Hanımeli çiçeği uzun ömürlü mü diye merak ediyorsanız, bakımını yaptığınızda 7 metreye ulaşıp uzun süre yaşayabilir.
Hanımeli çiçeğinden elde edilen özler ile temizlik deterjanları ve parfümler hazırlanır. Bu ürünler ise size bu çiçeğin kokusunu hayatın her alanında hissettirir.
Ayrıca hanımeli çiçeği balı alınan bir bitkidir. Yapraklarının arasındaki ince sapı çektiğinizde ucunda bir miktar bal bulunur. Bu balı doğrudan tüketenler de vardır.
Hoş Kokulu Hanımeli Çiçeğinin Bilmediğiniz 6 Faydası
1) Antioksidan Etkilere Sahiptir
Hanımeli çiçeği hastalıkları vücuttan uzak tutacak antioksidanlara sahiptir.
Antioksidan bir çiçek olduğu için hanımeli çiçeğinden elde edilen çay sayesinde vücudu mikroplardan koruyabilir.
Doğal ve bitkisel yollarla enfeksiyonla mücadele etmek isteyenler, hanımeli çiçeği çayını tüketebilir.
2) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Sarı ve beyaz hanımeli çiçekleri, Çin tıbbında önemli bir yere sahiptir.
Vitamin değeri yüksek olan hanımeli çiçeği sayesinde bağışıklık sistemi kontrol altına alınabilir.
Siyah meyveleri olan hanımeli çiçeğinin meyveleri tüketime uygundur ve vücut direncini yükseltir.
3) Ağız Sağlığını Korur
Hanımeli çiçeğinin ağız sağlığı konusunda da etkileri görülür. Doğal ağız gargarası yapılmaktadır.
Kendine has hoş bir aroması olan bu çiçeği suda kaynatıp bu suyla soğuk gargara yapılır.
Antioksidan olduğu için mikroplardan ve çürük oluşumundan uzak kalınır. Ağız içindeki kokudan rahatsız oluyorsanız hemen hanımeli çiçeği çayını tüketebilirsiniz.
4) Diyabetin Etkilerini Hafifletir
Hanımeli çiçeğinin ince uzun antene benzeyen kısımlarından elde edilen özler, kan şekerini dengeleme özelliğine sahiptir.
Diyabetin etkilerini azaltan bitkiler arasında yer alan hanımeli çiçeği, çay olarak tüketildiğinde insülin direncini de düşürmektedir.
Hanımeli çiçeği üzerine yapılan araştırmalar, diyabeti hafiflettiği ve kan şekerini düşürdüğü yönünde sonuçlar vermektedir.
5) Mide Hastalıklarını Önler
Mide enzimlerini düzenleyen bitkilerden biri olan hanımeli çiçeği, mide fonksiyonlarının ideal düzende çalışmasını destekler.
Bağırsakları parazitten koruyan, yemeklerin sindirimini kolaylaştıran hanımeli çiçeği çayı ile kullanılan bu çiçek karaciğer enzimlerini de kontrol altına alır.
Hanımeli çiçeği mideyi koruduğu gibi vücuda zarar veren toksinleri de temizler.
6) Hücre Onarıcıdır
Cilt kusurları için hanımeli çiçeği yağı önerilmektedir. Bu bitkisel yağın hücreleri canlandırdığı ifade edilir.
Çatlak, kızarık, kaşıntı gibi durumlar için cilde hanımeli çiçeği yağı sürülür.
Hanımeli çiçeği yağının kullanıldığı bölgelerde ölü deri atılır ve iltihap oluşumu önlenir.
Araştırmalarım devam edecek olup bir sonraki bloglarda görüşmek üzere
Saygı ve Sevgilerimle