Parfümde Piramit Yapı !

31 Ocak 2022

Merhaba 

Bloğumuzda parfüm ve tarihi araştırmalara devam ediyoruz. Bugün sizlerle parfümün piramit yapısı hakkında konuşabiliriz. 
Carles tarafından önerilen parfümün piramit yapısı üç bölüme ayrılmıştır. 
İlk izlenirim  olarak adlandırılan daha uçuçu bileşenlerdir. Parfümün uygulandıktan sonra fark edilir ve kısa bir sürede 30 saniye ile bir kaç dakika da etkisi geçer.  Çünkü size parfümü tanıtan  ve hoşgeldin diyen notalardır. Örnek verilmesi gerekirse ; Limon, nane ve çimen kokusu verilebilir. 

Orta nota olarak geçen kokular bir parfümün ana karakterini verir. İlk izlenim notaların kaybolmasından hemen sonra saptanırlar. Etkileri bir kaç saat sürebilir. Karakter notalara örnek verilmesi gerekirse ayçiçeği kokusu ve meyveli kokular bulunur. 

 

Geldiğimiz son nokta kalıcı notalardır. Etkileri saatlerce sürebilir. İlk izlenim ve karakter notalar için diğer notadaki parfümlerin sabitleşiricisi olarak ( uçuculuklarını azalttığı için ) kullanılırlar.  Kalıcı notalara örnek verilmesi gerekirse Odunsu, misk ve vanilya aromalarıdır. 

% yüzdelik oran ölçüleri 
İlk izlenim % 15-20   karakter notalar % 30-40 ve kalıcı notalar ise % 45-55 olarak söylenmektedir.
Parfüm piramit yapısının temeli, kokulu notaların fiziksel ( uçuculuk ), kimyasal ( molekur yapı ve polarite ) ve duyusal ( koku eşiği ve koku yoğunluğu) özellikleridir. Teorik olarak, buharlaşan ve yayılan bir parfümün algılanan kokusu zamanla evrim geçirmeli ve çevrelendiği alan ile değişime uğramalıdır. En uçucu türlerden oluşan ilk izlenim notaları parfüm şişesi açıldığında veya uygulamadan sonraki dakikalarda ilk olarak koku yayan notadır. 
İlk izlenimde bir kişinin parfüm hakkındaki ilk izlenimini oluşturur ve bu nedenle önemlidir. Zamanla üst notalar etkisini yitirmeye başlar. Buharlaşma süreci gerçekleştikçe, tonalite ( kokladığımız gazdaki baskın nota ) karakter ve kalıcı notalara kaymaya başlar. Zamanla daha hoş hale gelen ve havada saatlerce kalabilen bu notalar, genellikle parfümün kalıcı notalarının hoş olmayan ilk etkisini maskeleyen notalardır. Algılanan koku yavaşça, en düşük uçuculuğa sahip temel notalara doğru değişmektedir. Bu değişim saatlerce, hatta günlerce sürebilmektedir.

Bir sonraki bloglarımda görüşmek üzere 

Saygı ve Sevgilerimle


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla