Saçkıran Nedir ? Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Olur ?

19 Nisan 2022

Saçkıran Nedir ? Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Olur ?
Merhaba Güzel İnsan

Sizi bilmem ama kendimi bildim bileli, saçımın bazı bölgelerin dökülme meydana geliyor ve uzun süre orası öyle dökülmüş bir şekilde duruyor. Bu durum aslında inanın çok can sıkıcı bir durumdur.Tıbba göre bu durum saçkıran olarak geçmektedir. Nedir bu saç kıran, nasıl oluşur ve nasıl tedavi edilir?

SAÇKIRAN NEDİR?

Saçkıran geçici olarak saçların ya da vücuttaki kılların dökülmesi durumudur. Saçkıran, sıklıkla öngörülemeyen saç dökülmesine neden olan yaygın bir otoimmün hastalıktır. Saçkıran insanları doğrudan hasta etmez ve bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, duygusal olarak uyum sağlamak zor olabilir. Birçok insan için alopesi, saç dökülmesinin duygusal yönünün yanı sıra saç dökülmesinin kendisini de ele alan tedaviler gerektiren travmatik bir hastalıktır.Saçkıran, saçların fark edilmeyecek şekilde küçük yamalar halinde dökülmesine neden olan bir durumdur. Ancak bu yamalar daha sonra fark edilebilir hale gelebilir.

Saç derisinde ve bazı durumlarda kaş, kirpik ve yüzde ve vücudun diğer kısımlarında ani saç dökülmesi meydana gelebilir. Ayrıca yavaş gelişebilir ve yıllar sonra tekrarlayabilir. Bu durum, alopecia universalis adı verilen toplam saç dökülmesine neden olabilir ve saçların yeniden uzamasını önleyebilir. Saçlar tekrar uzadığında, saçların tekrar dökülmesi mümkündür. Saç dökülmesi ve yeniden çıkma derecesi kişiden kişiye değişir.

SAÇKIRAN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Saçlar ya da vücuttaki kıllar aniden belirli bir bölgede dökülür. Saçlarda olan bu duruma saç kıran sakallarda ise sakal kıran olarak  adlandırılır.  Saçkıran kaşlarda ve kirpiklerde de olabilir.

SAÇKIRAN NEDEN OLUR?

Saçkıran, beyaz kan hücrelerinin saç foliküllerindeki hücrelere saldırarak küçülmelerine ve saç üretimini önemli ölçüde yavaşlatmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Vücudun bağışıklık sisteminin bu şekilde saç köklerini hedef almasına neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Alopesi otoimmün bir durumdur. Bağışıklık sistemi sağlıklı hücreleri yabancı maddelerle karıştırdığında bir otoimmün durum gelişir. Normalde, bağışıklık sistemi vücudu virüsler ve bakteriler gibi yabancı istilacılara karşı korur. Ancak bir kişide saçkıran yani alopesi varsa, bağışıklık sistemi yanlışlıkla saç köklerine saldırır. Saç kökleri, kılların büyüdüğü yapılardır. Foliküller küçülür ve saç üretimini durdurarak saç dökülmesine neden olur. Saçkıranın neden olduğu hala kesin olarak bilinmemektedir.

KAÇ ÇEŞİT SAÇKIRAN VARDIR?

Birkaç tip alopesi areata vardır. Her tip, saç dökülmesinin derecesi ve diğer semptomlarla karakterize edilir. Her tipe birbirinden  farklı bir tedavi yöntemi uygulanır.

Alopesi areata

Bu tip alopesi areatanın temel özelliği, deride veya vücutta bir veya daha fazla madeni para büyüklüğünde saç dökülmesidir. Bu durum genişlerse alopesi totalis veya alopecia universalis olabilir.

Alopesi totalis

Alopesi totalis, tüm kafa derisinde saç dökülmesi olduğunda ortaya çıkar.

Alopesi universalis

Saç derisinde saç dökülmesine ek olarak, bu tip alopesi areataya sahip kişiler kaş, kirpik gibi yüzdeki tüm saçları da kaybederler.  Göğüs, sırt ve kasık kılları da dahil olmak üzere diğer vücut kıllarını kaybetmek de mümkündür.

Diffüz alopesi areata

Diffüz alopesi areata, kadın veya erkek tipi saç dökülmesine çok benzeyebilir. Saçın sadece bir bölgede veya yamada değil, kafa derisinin her yerinde ani ve beklenmedik şekilde incelmesine neden olur.

Alopesi ofiazis

Kafa derisinin yanlarında ve alt kısmında bir bandı takip eden saç dökülmesine ofiyazis alopesi denir.

SAÇKIRAN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Alopesi tedavisinin en yaygın şekli, bağışıklık sistemini baskılayabilen güçlü anti-inflamatuar ilaçlar olan kortizonların kullanılmasıdır. Bunlar çoğunlukla lokal enjeksiyonlar, topikal merhem uygulaması veya haplar şeklindedir.

Saçkıran tedavisinde ilk olarak lokal tedavi krem ve losyonlar saçkıran gelişen bölgeye uygulanır. Lokal tedavi bazen fayda sağlamayabilir. Farklı türlerde alopesiler vardır. Her alopesi türünde lokal tedavilerden olumlu yanıt alınamayabilir. Bu durumda intralezyonel enjeksiyon ile direk saçkıran olan bölgeye, cildin altına iğne ile müdahale edilir. Çok daha yaygın karşılaşılan alopesilerde sistemik yani genellikle kortizon içeren ilaçlara geçilebilir. Ayrıca sadbe olarak adlandırılan özel bir karışım yine saçkıran gelişen bölgeye sürülerek tedavi uygulanır.  

SAÇKIRAN HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

Saçkıran bulaşıcı mıdır?

-Saçkıran bulaşıcı değildir. Vücudun hangi bölgesinde olacağı tamamen rastlantısaldı ama en çok baş bölgesinde görülür.  

-Saçkıran aynı bölgede tekrar olma ihtimali daha düşüktür. Vitamin eksikliğinden kaynaklanan saç dökülmesi genelde kadınlarda daha sık olur. Demir eksikliği, B 12 eksikliğinde yaygın bir saç dökülmesi görülür ancak bu vitamin eksikliklerinde bölgesel bir saç dökülmesi olmaz.

Saçkıran kendi kendine iyileşir mi?

-Saçkıranın kendi kendine iyileşme ihtimali vardır. Ancak belirtiler fark edildiğinde bir uzmandan yardım alınması önemlidir.

Saçkıranda kaşıntı olur mu?

-Saçkıranda kaşıntı karşılaşılan bir şikayet değildir.

Saçkırana sarımsak sürmek faydalı mıdır?

-Saçkıranda sarımsak sürmek etkilidir. Burada amaç saçkıranın geliştiği bölgedeki kıl köklerini aktifleştirmektir. Saçkıran gelişen bölgeye çizik atmak, asit ve sarımsak sürmek geçmiş dönemlerden bu yana uygulanan yaklaşımlardır. O bölgedeki kıl köklerini travma ile aktifleştirdiği için tekrar kılların çıkmasını sağlayabilmektedir. Ancak bilinçsiz uygulamalardan kaçnılmalı ve mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Saçkırandan sonra yeniden saçlar uzar mı?

-Alopesi areata yani saçkıran vücuttaki yamalar halinde saç dökülmesini tetikleyen otoimmün bir durumdur. Her yaştan ve cinsiyetten insanı etkileyebilir. Saçlar genellikle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların yardımıyla kendi kendine uzar.

Stres saçkırana neden olur mu?

-Bağışıklık sistemi saç köklerine saldırdığında saçkıran gelişir. Bu stres tarafından tetiklenebilir ve saç dökülmesine neden olabilir.

Saçlarınıza şiddetle tavsiye ettiğim https://www.ahmmoda.com/sac-bakim///ozonlu-sampuan-330-ml---132  gönül rahatlığı ile kullananbilirsiniz.

Bir sonraki bloglarda görüşmek üzere

Saygı ve Sevgilerimle 


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla