Merhaba Güzel İnsan
Bugün sizlerle son senelerin favori çiçeklerinden olan ve şefkati ile bilinen Şakayık çiçeğine yolculuk edeceğiz.
Hadi şimdi birlikte şakayık çiçeğinin nereden geldiğine kökeninin neresi olduğuna ve özelliklerine bakalım.
Ülkemizde birçok bölgede yetişebilen şakayık çiçeği, Paeoniaceae familyasının bir cinsidir. En çok Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde yetişir. Şakayık çiçeği bakımı birkaç püf noktaya değinildiği sürece oldukça pratiktir. Ayrıca şakayık çiçeği dayanıklılığıyla da bilinir. Botanikteki adı Paeonia olan bu çiçek ingilizcede Peony olarak bilinir.
Şakayık Çiçeği Anlamı
Şakayık çiçeği şefkati simgeler. Şakayık çiçeği hikayesi Yunan mitolojisinden gelmektedir. Paeon bir ilaç tanrıçasının öğrensidir. Hocası tarafından ormana bir çiçek bulmaya gönderilen Paeon, hamile olan kadınların çektikleri ağrılar için şakayık çiçeğini aramaktadır. Kıskançlığı ile bilinen ilaç tanrıçasının Paeon’a zarar verebileceğini düşünen Zeus, onu şakayık çiçeğine çevirir. O günden sonra ise çiçeğe Paeonia adı verilir. Ağrılara iyi gelmesi yönüyle bilinen şakayık, günümüzde hala pek çok ilaçta kullanılmaktadır.
Şakayık Çiçeği Bakımı
Şakayık sulama rutini bitkinin canlı kalabilmesi için önemlidir. Yaz mevsiminde ihtiyaç duydukça sulanmalıdır.
Nemli toprakları sevdiği için köklerinin serin kalması gerekir.
Şakayık çiçeği belirli bir soğukluğa dayanabilse de soğukları çok seven bir tür değildir. Yaz başlarında açan bitkinin çiçekleri ilkbahar aylarına kadar serin ortamlarda tutulursa daha canlı açabilir.
Şakayık çiçekleri ilkbahara kadarki süreçte soğuğu sever ve ister ama çiçek açtıktan sonra aynı soğuğa dayanamaz ve yapraklarını döker.
Şakayık çiçeği güneşi sever ve güneş ışınlarına ihtiyacı olan bir bitkidir. Fakat direkt olarak güneşi üzerine almaması ve özellikle güneşin dik geldiği zamanlarda doğrudan temasının olmaması gerekir.
Çok fazla hava akımı olan bir bölgede yetiştirilmeye çalışılırsa bu durumdan olumsuz etkilenecektir ve ortamının iyi belirlenmesi gerekir. Eğer yeri değiştirilirse alışma sürecinde zorluk çeker.
Şakayık çiçeği humuslu bir toprak ister. Toprağın besili olması ve iyi drene edilmiş olması da tercih edilir. Eğer toprak gübrelenirse şakayık bitkisinin çiçekleri daha gür ve uzun saplı olabilir. 2 senede bir gübreleme yeterlidir ve aşırıya kaçmamak gerekir.
Şakayık Çiçeği Özellikleri
Çok güzel kokan soğanlı bitki türlerinden bir tanesidir. Ferah bir görüntü oluşturabilmek adına iç mekânlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Sağlık için kurutulmuş yaprakları ile çay yapılır ve belirli bir miktar tüketilir. Şifa deposu sayılan nadir bitkilerdendir. Güney Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Soğuya dayanıklı olan bitki ancak çiçek açacağı zaman güneşe ihtiyaç duymaktadır. Ancak güneşi seviyor olmasına rağmen direkt güneşe maruz kalmayı asla sevmez. Dolaylı yoldan güneşi alması gerekmektedir. Humuslu toprakları seven şakayık, killi ve iyi drenaj edilmiş topraklarda hızlıca yeşermekte ve çiçek açmaktadır. Saksı da yetiştirmek doğada yetiştirmekten daha zordur. Özellikle yerini değiştirmeniz durumunda çiçek açmayacaktır. Asla yerini değiştirmemeniz gerekmektedir. Tam olarak yetişebilmesi yaklaşık olarak 5-6 yıl sürmektedir. Mayıs- Haziran aylarında tam olarak çiçek açmayı başaran bitki, 70 cm boyuna ulaşabilmektedir. Şakayık çiçeği faydaları saymakla bitmeyecek türdendir. Basura, gut hastalığına, migren ağrılarına, dinmeyen kanamalara, boğaz ağrılarına, verem hastalığına, boğmaca ve öksürüğe, terme hastalığına, sinir sistemine, sara hastalığına, nikris ve kramplara iyi gelmektedir. Ancak fazla ve uzun süreli kullanmak yan etkilere sebep olmaktadır. Karın ağrısı, baş ağrısı mide ağrısı ve kusma durumlarında hemen en yakın hastaneye gitmeniz gerekmektedir.
Alandaki araştırmalarım tabiki devam edecek, eğer bu paylaşımım hoşuna gitti ise lütfen bana yorum yazarak destek olurmusun ?
Saygı ve Sevgilerimle