Şifalı Bitki Karanfil

29 Mart 2022

Merhaba Güzel İnsan 

Kurutulmuş karanfil ile tanıştın mı ? Ya da dişin ağrıdığına yağını kullandın mı ? 
 

Eğer hiç tanışmadın ise, şimdi biraz vakit ayır ve karanfilin faydalarını okumalısın. 

Karanfil, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olmanın yanında, pek çok hastalığın tedavisinde de binlerce yıldır kullanılmakta olan şifalı bir bitkidir. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanır. Kurutulmuş tomurcuklardan yapılan karanfil yağı da tıbbi özellikleriyle bilinir. Bitki, genel olarak kötü nefes kokusunu giderdiği gibi diş ağrıları için de kullanılır. Ayrıca hazımsızlık, mide bulantısı, akne gibi cilt sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. Afrodizyak özelliğine de sahiptir.

Karanfil Nedir ? 
 

Karanfil, mersingiller ailesinden karanfil ağacının çiçeğinin gonca kısmıdır. Yağmurlu ve sıcak iklim ağacı olduğundan her zaman yeşildir. Doğu Afrika ve Hindistan gibi Asya ülkelerine özgü bir bitkidir, ülkemizde de bolca bulunur. Karanfil çiçeklerini açmadan önce, tomurcukken toplanır ve güneşli, havalı bir yerde kurutulur. Kurutulmuş tohumlarından yağı da çıkarılır. İçeriğinin yaklaşık yüzde 20’si esansiyel yağdan oluşur.

Yağın ana kimyasal bileşeni güçlü kokusundan sorumlu olan öjenol’dür. Antioksidan, ağrı kesici, mikrop ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Başta ağız sağlığı olmak üzere tıbbı kullanımlarına ek olarak tarımdan kozmetik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılır.

Karanfilin Faydaları Nelerdir ? 
 

Sindirim sağlığını korur
 

Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir. Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önler. Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklarda ,rahatlama sağlamak için 1-2 adet karanfili kavurup toz haline getirin ve balla karıştırarak bir-iki kaşık yiyin. 

Bakterileri önler
 

Karanfil, bir dizi hastalık yapan mikroba karşı antibakteriyel özellik taşır. Karanfil özleri, mikropları öldürecek kadaretkilidir. Karanfil ekstreleri kolerayı yayan bakterileri de önler.

Tümörü önler
 

Özellikle akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve akciğer kanserinin erken aşamalarında hastalığı kontrol etmede yardımcı olabilir.

Karaciğeri korur
 

Karanfil, organları serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur ve bolca antioksidan içerir. Metabolizma, uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları azaltırken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ oranını artırır. Karanfilin özündeki hepatoprotektif etki karaciğeri korumaktadır.

Diyabeti kontrol altında tutar
 

Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfillerden elde edilen özlerin insülini taklit ettiğini ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.

Kemikleri güçlendirir ve korur
 

Karanfillerin içeriğindeki bileşikler kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, ayrıca osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında özellikle yararlı olmuştur.

Genlerde mutasyonu önler
 

Mutajenler, mutasyonlara neden olarak DNA’nın genetik yapısını değiştiren kimyasallardır. Fenilpropanoidler gibi karanfillerde bulunan biyokimyasal bileşikler, anti-mutajenik özelliklere sahiptir. Araştırmalarda karanfilin mutajenik etkileri önemli bir hızda kontrol altına alabildiği gözlenmiştir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir
 

Karanfil, Hint tıbbı Ayurveda’da bağışıklık sistemini geliştirip koruyan bitkiler arasında sayılır. Beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bağışıklık sistemini iyileştiren bileşikler içerir. Günde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemek, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ağrıları azaltır ve iltihabı önler
 

Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol vardır. 

Bu uçucu aromatik yağın ağrı reseptörlerini (alıcılarını) uyararak ağrıyı azaltma kabiliyetine sahip olduğu kanıtlanmıştır.

Özellikle diş, baş ve kas ağrılarında çok etkilidir. Ayrıca yapılan araştırmalarda deney kobaylarına uygulanan karanfil özündeki öjenolün ödem kaynaklı iltihaplanmayı azalttığı gözlenmiştir.

Baş ağrısını gidermek için birkaç karanfili dövüp iyice toz haline getirip suyla karıştırarak macun kıvamına getirin ve bir parça kaya tuzu ya da himalaya tuzu ile karıştırın. Üzerine bir bardak süt ekleyip için. Bu karışım baş ağrılarını ,hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.

Ağız hastalıklarını tedavi etmeye yardım eder

Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür.

Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.

Karanfil Nasıl Kullanılır ? 
 

Karanfil, tatlılarda, reçellerde, ev yapımı meyve sularında ve kompostolarda baharat olarak kullanılır.
 

Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir.

Toz haline getirip diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir.

Günde bir-iki tane karanfil çiğnemek içeriğinde yüksek oranda bulunan demir, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat ve 

A, C vitaminlerinden faydalanmanızı sağlar.

Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılır ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak

kullanılabilir.

Karanfil yağının faydaları nelerdir?
 

Ağız ve dişeti sağlığını korur. Diş ağrılarını giderir

Kötü nefes kokusunu önler

Ağız ülserine (aft) iyi gelir

Bademcik iltihabı, larenjit, reflü gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda etkilidir

Kulak ve boğaz ağrısını hafifletir

Baş ve kas ağrılarını dindirir

Romatizmal eklem ağrılarına iyi gelir

Mide bulantısı ve kusma hissini azaltır

Mantar enfeksiyonlarını iyileştirir

Akne, çıban gibi bakteriyel ve enfeksiyonlu cilt sorunlarını tedavi eder

Kırışıklıkları giderir

Öksürük, bronşit, astım gibi solunum sorunlarına iyi gelir

Cinsel performansı artırır ve erken boşalmayı önler

Kan dolaşımını artırır

Enerji verir, zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir

Sivrisinek vb. böceklere karşı korur. Böcek sokmalarını ve ısırıklarını tedavi eder

Bağırsak parazitlerini düşürür

Saçların hızlı uzamasını sağlar ve saç dökülmesini önler

Karanfil yağından ev yapımı ilaçlar
 

Ağız ve boğaz sağlığı için gargara yapımı: Bir fincan ılık suda 1 çay kaşığı tuz eritin ve üzerine 3 damla karanfil yağı ekleyin. Bununla günde iki-üç kez gargara yapın.

Kötü nefes için ağız spreyi yapımı: Birkaç damla karanfil ve 4 damla nane yağını bir bardak suda karıştırıp ağız spreyine doldurup kullanın.

Diş ağrısı için: Diş boşluğuna bir damla karanfil yağı konması hızlı bir rahatlama sağlasa da karanfil yağı ve hindistancevizi yağı karışımına daldırılmış pamuk toplarını kullanmak daha güvenlidir. Bir çay kaşığı hindistancevizi yağını 1 tatlı kaşığı karanfil yağıyla karıştırın ve iyice çalkalayıp kullanın.


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla