Sonsuz Yaşamın Simgesi Lotus Çiçeği

22 Şubat 2022


 

Merhaba Güzel İnsan 

Sonsuz yaşamın simgesi olarak anılan Lotus çiçeği hakkında ufak bir gezintiye çıkmaya hazırmısın ?
 

Cevabını duyar gibiyim :) 
 

Lotus çiçeği, en çok karşılaştığımız ve anlamı derin olan simgelerdendir. Nelumbonaceae ailesinin üyesi olan lotus, mitolojide de kendine yer edinmiştir. Topraktan bağımsız olarak, su yüzeyinde yaşayan lotus bitkisi, taze, tertemiz ve berrak bir görünüme sahiptir. Geçmişte Hinduizm ve Budizm gibi dinlerde, iç dünyanı temizleme ve kendini bulmayı simgeleyen lotus çiçeği, nilüfer çiçeği ile de benzerlik gösterir. Kutsal sayılan bu çiçek, sonsuz yaşamın simgesi olarak da bilinir.

Lotus Çiçeği Özellikleri  

Geceleri yapraklarını kapatan lotus çiçeği, gün doğumuyla beraber açılmaya başlar ve güneşe merhaba der. Yapraklarının yapısından ötürü tozu ve kiri tutmayan lotus çiçeği, kendini temizleyerek her daim saf ve duru bir görünüm sunar.  Nilüfer çiçeği ile çok benzetilen lotus çiçeği arasındaki en belirgin fark, nilüfer çiçeğinin boyu 20 cm’e kadar ulaşırken, lotusun 3 m’ye kadar ulaşabilmesidir. Farklı renklere sahip olan lotus çiçeği, tarihteki farklı coğrafyalardaki sanat eserlerinde de sık sık karşımıza çıkmaktadır.

Lotus Çiçeği Renkleri ve Anlamları

Lotus çiçeğinin farklı renkleri farklı anlamlar taşır. Saflığın simgesi olan beyaz lotus çiçeğinin yanı sıra, sevgi ve  tutkunun simgesi olan kırmızı lotus çiçekleri de bulunuyor. Pembe lotus çiçeği, aydınlanmayı temsil ederken, mavi lotus  çiçeği ise bilgeliğin sembolü olmuştur.

Lotus çiçeğini kısaca tanıdık ama elbette bununla yetinecek değiliz. Şimdi asıl önemli kısma, lotus çiçeğinin özelliklerine ve faydalarına geldik.

Tabiki bizim alanımızla alakalı olan kısım koku algısı, fakat araştırmalarımda faydalı bilgileri de buraya eklemeyi , bir insanın bile fayda görebileceğini düşünerek bütün faydalarını buraya ekliyor olucam.  

Lotus çiçeğinin en önemli özellikler ve faydaları arasında kalp sağlığına katkıda bulunması gösteriliyor. 

Kendisinin kalp üzerinde güçlendirici bir etkisi bulunuyor.

Lotus çiçeğinin kokusu ya da daha erişilebilir olan yağından elde edilen kokuların sinirleri yatıştırıcı, sakinleştirici  ve uyku getirici bir etkisi olduğu söyleniyor.

Bu özelliği nedeniyle stres kaynaklı sorunların, baş ağrılarının önüne geçiyor. 

Yüksek oranda C vitamini içerdiğinden güçlü antioksidan özellikler gösteriyor.

Kendini temizleme özelliğinin insanlar üzerinde de etkili olduğu, bu sayede mikropların kökünü kazıdığı da biliniyor.

Vücuda giren yabancı maddeleri vücuttan uzaklaştırması sayesinde bizi hastalıklara karşı koruyor.

Bu özelliği sayesinde cildin temizlenmesine ve ışıl ışıl olmasına da katkı sağlıyor.

Kilo vermeye yardımcı oluyor.

İshal sorununun kısa sürede geçmesine destek oluyor.

Vücutta idrar söktürücü bir etki yaratıyor.

Son olarak, cinsel gücü artırıcı bir etki gösterdiği de söyleniyor.

Bu faydalarından nasıl yararlanacağız?" diyenlere: Lotus çiçeği nasıl kullanılır?
 

Lotus çiçeği yukarıda da söylediğimiz gibi dünyadaki en nadide çiçeklerden biri olarak kabul ediliyor ve koruma altındaki  bikiler sınıfında değerlendiriliyor. Bu nedenle ona doğrudan ulaşmak çok kolay olmasa da tohumunu bulduktan sonra yetiştirmek mümkün oluyor. Yetiştiği ortamlar kirli, çamurlu ve sulak ortamlar olduğundan doğru koşulları oluşturmak da büyük önem taşıyor. Tohumdan çiçeğe dönüşmesiyle 2 yılı bulabiliyor.

Lotus çiçeğinin yukarıda saydığımız faydalarından yararlanmak içinse onu yetiştirmenize hiç gerek yok. Çünkü bu bitkiden yararlanmanın yolu onu taze olarak tüketmekten değil ondan hazırlanmış lotus çiçeği çayını içmekten ya da lotus çiçeği yağını kullanmaktan geçiyor.

Güvenilir aktarlardan ya da güvenilir online alışveriş sitelerinden erişebileceğiniz bu çay ya da yağı farklı amaçlar için kullanabilirsiniz.

Eğer lotus çiçeği çayı tüketmeye karar verdiyseniz aldığınız forma göre değişecek şekilde bir demleme yapmanız gerekiyor. 
 

Genel olarak kurutulmuş yapraklarının ve çiçeğinin bir arada bulunduğu şekilde satılan lotus çiçeği çaylarını 1 yemek kaşığı çaya 2 su bardağı su gelecek şekilde dengeleyebilir, suyu kaynatıp bir kenara aldıktan sonra içine çayı ilave edip  5-10 dakika arası bir süre demleyebilirsiniz. Ardından süzerek afiyetle içebilir, bunu da günde 2 kez yapabilirsiniz.

Eğer lotus çiçeği yağını kullanacaksanız 1 ölçü lotus çiçeği yağına 1 ölçü zeytinyağı (badem yağı ya da tarçın yağı gibi  farklı yağlar da kullanabilirsiniz) olacak şekilde bir karışım elde etmelisiniz. Cildinizin ferahlaması, temizlenmesi için yapıyorsanız uygulayacağınız bölgeye göre miktarı iyi ayarlamalısınız.

Eğer lotus çiçeğinin ferahlatma, stresi azaltma, uyku getirme ya da baş ağrısını yok etme gibi özelliklerinden yararlanmak istiyorsanız bir kase dolusu suya 5-10 damla lotus çiçeği yağı damlatarak solumayı da seçebilirsiniz.

Araştırmalarım tabiki devam edecek. Eğer okuduğun bu metin sana faydalı oldu ise yorum yazmayı unutma lütfen.
 

Saygı ve Sevgilerimle
 


Benzer İçerikler

Kışın En Güzel Kampanyaları Sizlere Özel

Kışın En Güzel Kampanyaları Sizlere Özel

31 Ocak 2024 | Genel

Kış ayları, markaların indirim ve kampanyalarla tüketicilere avantajlı fırsatlar sunması için ideal bir dönemdir. Kışın en güzel kampanyaları sizlere özel olarak düzenlenir ve ihtiyaçlarınıza en uygun ürünleri daha ekonomik bir şekilde alma imkanı sağlar. Bu dönemde elektronikten giyime, tatil fırsatlarından yeme içme kampanyalarına kadar birçok sektörde özel indirimler ve avantajlar sunulmaktadır. Kışın en güzel kampanyaları sizler için tasarlanmış özel tekliflerle karşınıza çıkar ve alışveriş yaparken bütçenizi koruyarak keyifli bir alışveriş deneyimi yaşamanızı hedefler.

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla