Merhaba Güzel İnsan
Koku araştırma yolculuğumda bugün Tonka fasülyesi ile devam edeceğim. Adını belki duydunuz ya da duymadınız.
Ben bu alandaki araştırmalarımda ilk defa duydum ve ilgimi çekti. Hadi şimdi tonka fasülyesini biraz tanıyalım isterseniz.onka Fasulyesi, bilimsel adı Dipteryx Odorata olan bir bitkinin çiçeklerinden elde edilir. Cumaru veya Kumaru olarak da bilinir. Ağacı çiçekli ve çok yıllık bir bitki olup, baklagiller familyasının üyesidir. Tonka Fasulyesinin kökeni Orta ve Güney Amerika'dır. Tonka fasulyesi, buruşuk siyah renkli, iç kısmı ise kırmızıya yakın bir kahverengi tona sahiptir. Çok güçlü bir kokuya sahip olup; koku tarzı olarak Orman İplikçiği veya Yoğurt Otu olarak bilinen bitkiye benzer şekilde kokar.
Peki Tonka İsmi Nereden Geliyor?
Bu isim, günümüzde Fransız Guyanası sınırları içinde kalan bölge yaşayan yerel halk dillerinden olan Carib dilinden geliyor. Yine bu bölgede yaşayan başka yerel halklar ise Tonka Fasulyesine "Tupi" demekteler.
Tonka Fasulyesi Nasıl Bir Bitki?
Tonkanın yetiştiği ağaçları çok yıllık bitkiler olup; boyu 25-30 metrelere ulaşabilmektedir. Gövdesinin rengi gri renkte olup, pürüzsüz bir kabuğa sahiptir. Tonka Fasulyesi ağacından elde edilen odun ise kırmızı renge sahiptir. Bu ağaçlar genellikle güzel meyvesi sebebiyle çokça yarasaya ev sahipliği yapar.
Tonka Fasulyesi Yenilir Mi?
Evet yenilebilir. Fakat belli bir miktarı aşmamak kaydıyla. Çünkü içeriğinde bulunan kumarin adındaki maddenin kalp krizine sebep olabildiği keşfedilmiştir. Hatta bu sebeple bazı ülkelerde yasaklandığı dahi olmuştur. Günümüzde çoğunlukla şefler
tarafından tatlılara aroma vermek maksatlı kullanılmaktadır. Çok yoğun bir aromaya sahip olduğu ve tehlikeli olduğu için eser miktarda kullanılır. Aynı zamanda Kumarin, Tonka fasulyesinin hoş bir kokuya sebep olmasını sağlayan maddedir.
Tonka Fasulyesi, içeriğinde bulundurduğu kumarin maddesinden dolayı popülerlik kazanmıştır. 1940'lı yıllarda yapay olarak üretilmeye başlanan kumarin, tıpkı vanilya gibi tatlandırıcı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda kullanılmaya başlanan ilk yapay tatlandırıcılardan biridir. Tonka Fasulyesi bir dönem o kadar rağbet görmüştür ki, 1954 yılında FDA tarafından ABD'ye girişi yasaklanmasına rağmen, kaçak yollardan ülkeye sokulmaya devam edilmiştir. FDA tarafından açıklanan yasaklanma sebebi, yüksek konsantrasyonlarda zehirli olmasıydı. Günümüzde çoğunlukla Fransız Mutfağı'nda özellikle tatlı çeşitlerinde sıklıkla kullanılır.
Tonka Fasulyesi Kokulu Parfümler Hangileri?
Tonka Fasulyesi, keskin kokusu sayesinde parfüm sektörünün vazgeçilmezlerindendir. Pek çok parfümde genelde baz veya kalp notalarında kullanılır. Koku tarzı olarak vanilyaya yakın olduğu söylenebilir. Bu sebeple vanilya kokan parfümler olarak aradığınızda karşınıza tonka fasulyesi içeren parfümlerin çıkması olağandır.
Alandaki araştırmalarım devam edecek olup, bir sonraki bloglarda görüşmek üzere
Saygı ve Sevgilerimle