Umut Nasıl Şişelenir ? Kardelen çiçeği

10 Mart 2022

Merhaba Güzel İnsan 

Nesilden nesile aktarılan hikayeleri ile bilinen kardelen çiçeği yolculuğuna inmeye hazırmısınız ?
 

Kardelen çiçeği, asırlardır efsanelere konu olan bir çiçek olarak bilinir. Nesilden nesle aktarılan kardelen çiçeği ile ilgili hikayeler sayesinde pek çok kişi cesareti ve vefalı olmayı öğrenmiştir. Anadolu’nun verimli topraklarında onca  zorluğa rağmen açan kardelen çiçeği çeşitleri hem kokusuyla hem de şifalı özelliğiyle, en çok merak edilen bitkiler listesine girmiştir.

Aşk hikayelerinin, dostluk öykülerinin baş kahramanı olan kardelen çiçeğini her yönüyle tanımaya hazır mısınız? Şiirlere ve şarkılara konu olan kardelen çiçeğinin merak edilen özellikleri sizinle!

Kardelen Çiçeği Hikayesi ve Anlamı
 

Rivayetlere göre kardelen çiçeğinin 2 farklı öyküsü vardır. Bu hikayeler ise şöyledir:

1. Hikaye
 

Günlerden bir gün, kardelen çiçeği Güneş’e aşık olur. Aşık olduğu Güneş’i hiç görmemesine rağmen, onun hayaliyle yaşar. Güneş’i gördüğü anda canından olacağını bilmesine rağmen onu görmeyi çok ister. Güneş’i görmek için Allah’a dua eder ve bir defa da olsa görmek istediğini dile getirir. Allah’ın huzuruna çıkan kardelen çiçeği, Güneş’i kısa bir süre için de olsa görmek istediğini yalvarırcasına anlatır. Allah ise kardelenin narin yapısını bilir ve ona şöyle der: “Ey kardelen bilmez misin ki sen narin bir çiçeksin ve  güneşle karşılaştığın an canından olabilirsin. İyi düşün sana iki gün mühlet veriyorum, ya güneş ya canın!” Kardelen çiçeği, geçen süre sonunda Güneş’e olan aşkından vazgeçmez ve onu görmek için can attığını söyler. Canından olacağını bile bile Güneş’i göreceği günü iple çeker. Allah; kardelenin cesaretinden dolayı onu tebrik eder ve canından olacağı için de çok üzülür. Gün gelir, Güneş tepede görünür. Ancak bu zaman da kar da toprakların tamamını sarmıştır. Karları delip Güneş’e selam verecekken narin yapısını dayanamaz ve orada can verir. Bu hikayeyi nesilden nesle aktaran büyükler, sevgide kardelen gibi cesur olmayı öğütler.

2. Hikaye
 

Yıllar yıllar önce birbirini çok seven ve diğer çiçeklerden kıskanan iki çiçek varmış. Bu çiçekler, bembeyaz güzelliğiyle dikkat çeken kardelenmiş. Bu çiçeklerden erkek olanı; her çiçeğin açtığı mevsimde açmamayı karların ortasında açıp tüm kırlarda tek kalmayı hayal etmiş. Sevdiğine de fikrini anlatmış ve hiçbir çiçeğin açmaya cesaret edemediği kış gününde açmak için sözleşmişler. Baharın güzel günleri bitmiş, yazın sıcakları geçmiş beklenen kış gelmiş. Erkek çiçek bembeyaz karlarla dolu olan toprağı delmiş ve sevgilisine kavuşmak için açmış. Ancak bakmış ki sevdiği çiçek henüz ortalarda görünmüyor. Sevdiğini göremeyen erkek çiçek, karları deldikten sonra onca soğuğa dayanamamış ve yenik düşmüş. Sevdiğine verdiği sözü tutan çiçeğe kardelen adı verilmiş. Sevgilisini yarı yolda bırakan çiçeğe de hercai ismi verilmiş. Bu hikayeyi anlatan kişilerin vermek istediği mesaj ise; sevgiliye verilen sözün sonuna kadar tutulması ve sevgiye sadık kalınması olarak anlatılmış.

Kardelen Çiçeği Özellikleri Nelerdir? 

Kardelen çiçeği nedir sorusunun yanıtları arasında bu çiçeğin özellikleri de yer almalıdır. Bunun için size kardelenin  özelliklerini anlatacağız. Kara benzeyen süt çiçeği olarak bilinen bu zarif çiçek, nergisgillere aittir. Bu çiçek sadece soğuklarda açmaz. Eğer uygun olan mevsim koşulları yaşanıyorsa; kardelen her koşulda ve her ortamda açabilir. Teması sevmeyen bu çiçek oldukça hassastır. 25 ile 30 cm uzunluğa erişebilen kardelenlerin ortalama 20 farklı türü vardır. Baharın simgelerinden biri olan kardelen, kış mevsimini uğurlayan çiçekler arasındadır. Yılın açan ilk çiçeği olarak bilinen kardelen, hem aşkın hem vefanın hem de baharın sembollerindendir. Kardelen çiçeği faydaları arasında, ağrı kesici etkisi vardır. Özellikle de regl günlerinde ve migren ataklarında  kardelen çiçeğini koklamak ya da çayını içmek size iyi gelecektir. Kardelenin kök kısmında bulunan soğanlı kısım, iltihapları temizlemeye yardım eder.

Kardelen Çiçeği Nerede Yetişir? 

Kardelen çiçeği özellikleri arasında nemli ortamda yetişme yönü dikkat çeker. Bu çiçeğin her mevsimde her koşulda yetişme imkanı vardır. Biraz nem biraz da su bulduğunda en zorlu toprakları bile aşarak büyür. Evde kardelen yetiştirmek için rüzgardan ve yüksek sıcaktan korumanız gerekir. Çünkü bu çiçek direkt rüzgarı sevmez. Su ihtiyacı da çok olmayan kardelen çiçeği, kurak günlerde düzenli sulama bekler. Saksıda kardelen yetiştirmek için senede 1 defa vitamin vermeniz önerilir. Ülkemizde, güneş gören ve nemli kalan her ilde yetişebilir. Kardelen çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Düzenli sulama yaparak bu çiçeği evde saksıda bahar aylarında canlı  tutabilirsiniz. Rüzgardan ve doğrudan güneş ışığından korumanız önerilir.

Kardelen Çiçeği Ne Zaman Açar?
 

Ocak ayı geldiği andan itibaren açan kardelenler, kır ve yaylaları süsler. Mart sonuna kadar canlı kalabilen bu çiçekler senede 1 defa açar. Baharın gelişini haber veren kardelen, son çiçekleri de verdikten sonra yerini yaz çiçeklerine bırakır.

Araştırmalarım devam edecek olup, bir sonraki bloglarda görüşmek üzere.

Saygı ve Sevgilerimle


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla