Uyku Düzenleyici ve Kaygı Azaltıcı kokusu ile Akasya bitkisi

09 Mart 2022

Merhaba Güzel İnsan 

Günümüz yaşam standartlarında hemen hemen hepimiz depresyona girmişizdir. Hatta uzun süreli depresyon yaşayanlar da 
 

muhakkak vardır. Bu durumdan kurtulmak için bir sürü yollar deneriz. Aslında koku algımızla bu durumdan yavaş yavaş

kurtulmakta mümkün aslında. Depresyona çare olan bu bitkiyi gelin beraber tanıyalım.

Akasya, baklagiller familyasından Acacica cinsini oluşturan genellikle hep yeşil yapraklı ve dikenli ağaç ya da ağaççıkların ortak adı.
 

Başta Avustralya olmak üzere (300 tür) sıcak ılıman ve yarı tropikal bölgelerde kendiliğinden yetişen 600 türü içerir.
 

Çok değişik biçimleri bulunan akasyanın çiçekleri genellikle sarı, bazen beyaz ya da kırmızı renkte, başak ya da toparlak baş biçimindedir; erkek organlar çok sayıda ve çıkıntılıdır. Meyve baklamsıdır. Yapraklar, kimisinde tüysü bileşik, kimisinde, özellikle Avustralya'da yetişen türlerin çoğunda yeşil lam halinde yaprak sapı biçimindedir; bu da onlarda terlemeyi önemli ölçüde azaltır. Acacia heterophylla türündeyse bu özelliklerin tümünün bir arada görülür.

Birçok akasya türü (en başta A.decurrens, gümüşi akasya (A. dealbata), A.baileyana, A.longifolia) bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir.

"Kadıhindi" denen bir madde, Çin'de ve Birmanya'da A.catechunun odununun suda kaynatılmasıyla hazırlanır. Kadıhindi deri sepelemesinde, kumaş boyamada ve tıpta kullanılır. Akasyanın bazı türleri ise, özellikle A.arabica ve A.senegal, hücre erimesiyle oluşan ve halk arasında "arap zamkı" adıyla anılan bir zamk verir. Tanen bakımından zengin olan akasya kabukları dericilikte kullanılır. Akasyanın Afrika'nın Sahel ve Sudan - Sahel bölgelerinde yetişen bazı türlerinin (A.albida ve A.seyal) yaprakları ve badıçları geviş getiren hayvanlarca yenir. İki akasya türünde (A.sphaerocephala ve A.fistula) karınca toplulukları barınır.

Akasya Çiçeği Faydaları Nelerdir?
 

Akasya çiçeği yenir mi diye düşündüğünüz olmuştur. Bu sorunun cevabına evet yanıtını vereceğiz. Çünkü akasya çiçeği işlendiğinde akasya çiçeği reçeli halini alabilir. Bu durumda da kahvaltılarda tüketilmektedir. Akasya çiçeği ve yaprakları kurutulup kaynatıldığındakasya çiçeği çayı olarak tüketilir. Bu bitki çayı ise oldukça şifalıdır. 

Solunum yollarında meydana gelen enfeksiyonu temizleme görevi vardır. Bu nedenle akasya çiçeği çayını kış günlerinde sık sık içebilirsiniz. 

Akasya yapraklarını ve çiçeğini kaynatıp kaynayan suyu cilt temizliğinde kullanabilirsiniz. Soğuduğunda bir pamuk yardımıyla cildinize sürebilirsiniz. 

Akciğer hastalıklarında tüketilmesi önerilen akasya çiçeği çayı, akciğerde meydana gelen hasarın onarılmasına ve temizlenmesine yardım eder. Daha rahat nefes almak isteyen astım hastalarının tüketebileceği bitki çaylarından biridir.

İdrar yolu enfeksiyonunu da temizleyen akasya çiçeği, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

Zihni açma etkisi olan akasya çiçeği, odada bulunduğunda uykuyu düzenler ve kaygıyı azaltır.

Ağız içi bakterileri temizleyen akasya, diş çürümesini ve ağız kokusunu önlemektedir.

Gönül ister ki bu kokuyu en saf hali ile koklayabilmek, fakat günümüz şartlarında bu biraz zor. Bizde hali ile karışımlardan faydalanmak zorunda kalıyoruz. Odanızda bu kokuyu kullanabileceğiniz bir link bırakıyorum. 

https://www.ahmmoda.com/oda-kokulari///acacia-akasya-bambu-cubuklu-oda-kokusu---90
 

Araştırmalarım devam edecek olup, bir sonraki bloglarımızda görüşmek üzere.


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla