Zambak Çiçeği Nasıl Kokar !

26 Ocak 2022

Bilimsel adı Convallaria majalis ile bilinen vadi zambağı, Kuzey Yarımküre'nin ılıman bölgelerinde bulunan çok yıllık otsu bir bitkidir. Büyüme mevsiminin sonunda vadi zambağının yaprakları ve gövdeleri ölür, kalıcı odunsu gövdesi yoktur.

Vadi zambağı bitkisi, gövdeleri yer altına yayarak büyük koloniler oluşturur ve tırtıl denilen dik gövdelerle yer üstünde görünür. Zambak çiçeği geç ilkbaharda açar ve beyaz, çan şeklinde, tatlı kokulu zambak çiçekleri ve küçük turuncu-kırmızı meyveleri vardır. Vadi zambağı bitkisi, Hıristiyan efsanesinde birkaç kez ortaya çıkmaktadır. Hikayeye göre, vadi zambağı, Meryem'in İsa'nın çarmıha gerilmesine ağlarken gözyaşlarından oluştu ve Noblac'lı Aziz Leonard'ın bir ejderha ile mücadelesi sırasında döktüğü kandan büyüdü. Vadi zambağı, Yugoslavya'nın çiçek amblemi olarak da kullanıldı ve aynı zamanda Finlandiya'nın ulusal çiçeğidir.

 Zambak çiçeğinin kokusu nasıl?

Vadi zambağı tatlı ve taze çiçek kokar, tıpkı çiçek gibi ama daha iyi. Çok kadınsı, hafif ve seksi olması nedeniyle zambak çiçeği popüler bir parfüm kokusudur.

Aynı zamanda, ağrılı elleri rahatlatmak için merhemlerde kullanılmasından dolayı Orta Çağ'da Glovewort adını taşıyan, bitkisel ilaçlar için çok yıllık popüler bir bitkiydi. Kokusu ve gölgeyi seven bir zemin örtüsü olarak kullanımı nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Kuzey Amerika'nın diğer bölgelerinde popüler oldu.

Bu bitkinin düğünlerde kullanımı da birçok İngiliz Kraliyetinin buketlerine dahil edildikten sonra popüler hale geldi. Çiçeklerin Dili'ne göre zambak çiçeği mutluluğa dönüşün sembolüdür.

 Vadi zambağı zehirli mi?

Vadi zambağı, uzmanlar tarafından çok güçlü toksik olarak sınıflandırılır, bu nedenle bitkinin tüm kısımları zehirlidir özellikle çiçekleri ve meyveleri. Vadi zambağı bitkisinin tüm parçaları gövdeler, yapraklar, çiçekler ve meyveler aşırı derecede zehirlidir ve bitkide şimdiye kadar 40'a yakın farklı kardiyak glikozit bulunmuştur.

Kardiyak glikozitler, hücrelerin içindeki ve çevresindeki kalsiyum depolarını artırarak, kalbin kasılma gücünü ve pompalayabileceği kan hacmini artırır. Bu sadece kötü bir şey değildir , bu bileşikler, antik Roma İmparatorluğu'ndan beri aritmi ve konjestif kalp yetmezliğini tedavi etmek için tıpta kullanılmıştır. Bununla birlikte, önerilen güvenli dozun üzerindeki miktarlarda zehirli zambak kardiyak glikozitler mide-bağırsak, dolaşım ve sinir sistemlerinize zarar verebilir.

Zehirli zambak ile dış temas halinde cilt ve göz tahrişi meydana gelebilir. Ağız yoluyla alındığında mide bulantısı, ishal, düzensiz kalp atışı, baş dönmesi ve göğüste sıkışma meydana gelebilir. Önce yüksek tansiyon ve hızlı nabız olur, daha sonra tansiyon düşer, çok yavaş ve derin nefes alır ve sonunda kalp durması bile meydana gelebilir.

Çocuklar özellikle zehirli zambağın meyveleri, çiçekleri ve yaprakları nedeniyle risk altındadır. Zehirli zambak yaprakları ile yabani sarımsak, toplanırken karıştırılır, bu nedenle yabani sarımsakların tipik sarımsak kokusu, normal olarak açık bir fark yaratır.


Benzer İçerikler

Sepet

Sepetiniz Boş

Alışverişe Başla